Nieuws

Past Telenet traffic shaping toe? Update Twee

Ma, 20/06/2011 - 17:10

Op het Tik-forum merkten gebruikers op dat de snelheid van BitTorrent en Usenet op bepaalde momenten heel laag was. Er bleken heel wat aanwijzingen te zijn om aan te nemen dat Telenet zelf de snelheid bewust beperkte. Deze praktijk wordt ook wel eens 'traffic shaping' genoemd, en staat in schril contract met 'net neutrality'. We hebben deze problematiek aangekaart bij Telenet, die ons bevestigde dat Telenet testen uitvoert met traffic shaping.

De argumenten

  • De snelheid wordt gelimiteerd tot een vaste snelheid per toepassing. Wanneer bijvoorbeeld drie torrents worden opgestart, halen zij gezamenlijk (hypotetisch) maximum 200 KB/s. Wanneer één torrent wordt uitgeschakeld, nemen de andere twee torrents onmiddellijk de 'vrijgekomen' snelheid in, maar halen nog steeds gezamenlijk maximum 200 KB/s.
  • Deze snelheid wordt op vaste momenten aangepast (bv. om 22u verhoogt de snelheid van 200kbps naar 500kbps)
  • De problemen zijn niet te wijten aan de uploadsnelheid van de uploader. Wanneer het verkeer wordt versleuteld, zodat Telenet het niet meer kan herkennen als Bittorrent-verkeer, stijgt de snelheid van dezelfde uploaders onmiddellijk naar de maximumsnelheid van het abonnement.
  • De problemen doen zich niet voor bij andere operatoren, en zijn dus enkel beperkt tot Telenet.
  • Andere services, zoals downloaden via HTTP, doen het de hele tijd nog aan de volle beloofde snelheid
  • Ondertussen heeft een lid een heel duidelijke uitleg gegeven van hoe Telenet traffic shpaing toepast. U leest het op onze forum.

Onze mening

Ten eerste vinden we het heel erg raar dat Telenet adverteert met hoge snelheden, terwijl je nog geen 5% van de beloofde snelheid haalt bij gebruik van de toepassingen die bij grotere snelheid baat hebben.

Daarnaast gaat traffic shaping lijnrecht in tegen netneutraliteit. Netneutraliteit veronderstelt dat alle netwerkverkeer gelijk behandeld zou moeten worden. Het is niet de taak van een provider om te bepalen welk verkeer prioriteit zou moeten krijgen.

De in 2009 gewijzigde Europese Richtlijn rond Universele Diensten stelt het principe van netneutraliteit voorop. Indien providers hiervan willen afwijken, moeten ze dit duidelijk communiceren aan de klanten en hen een opzegmogelijkheid bieden bij elke wijziging aan het beleid. Hoewel de uiterste termijn voor omzetting reeds verstreken is, heeft België de wijzigingen aan deze Richtlijn nog niet omgezet in Belgische wetgeving. Er is wel een recent wetsvoorstel rond netneutraliteit ingediend, maar de goedkeuring en inwerkingtreding daarvan zal niet voor meteen zijn.

Onze wensen

Eerst en vooral wensen we dat Telenet stopt met traffic shaping tout court. Indien dit niet gebeurt, zou Telenet tenminste de nodige transparantie aan de dag moeten leggen. Dit betekent dat Telenet hierover actief communiceert met haar klanten, en dat de klantendienst verdere uitleg kan verschaffen indien nodig. In het charter dat Telenet onlangs ondertekende, zei ze nog te streven naar transparantie. We hopen dan ook dat Telenet de kans grijpt om die belofte waar te maken.

We hebben Telenet gevraagd om een officiële reactie, maar tot op heden nog geen antwoord gekregen.

Update 21u05

We hebben ondertussen een antwoord gekregen. Telenet heeft het probleem doorgestuurd aan haar Network Engineers, die het zullen onderzoeken.

Update 21 juni

Telenet laat weten dat ze bezig is met testen uit te voeren rond "Traffic Management". Dit betekent dat Telenet hierbij toegeeft dat ze traffic shaping toepast. Naar eigen zeggen dienen deze tests om de totale surfervaring van alle Telenet-klanten voor de toekomst te verbeteren. De resultaten van deze tests wil Telenet in de toekomst gebruiken om de bandbreedte optimaal te verdelen. Indien na deze tests effectief een traffic management-beleid zal worden ingevoerd, zal Telenet hierover wel gedetailleerd communiceren met haar klanten, zegt Telenet nog.

Spread the word:

Tik vzw is de grootste nationale vereniging voor Telecom- en InternetKlanten

Zoeken

Advertentie

ISP Monitor   ISOC

Recente reacties