Nieuws

Past Telenet traffic shaping toe? Update Twee

Ma, 20/06/2011 - 16:10

Op het Tik-forum merkten gebruikers op dat de snelheid van BitTorrent en Usenet op bepaalde momenten heel laag was. Er bleken heel wat aanwijzingen te zijn om aan te nemen dat Telenet zelf de snelheid bewust beperkte. Deze praktijk wordt ook wel eens 'traffic shaping' genoemd, en staat in schril contract met 'net neutrality'. We hebben deze problematiek aangekaart bij Telenet, die ons bevestigde dat Telenet testen uitvoert met traffic shaping.

De argumenten

  • De snelheid wordt gelimiteerd tot een vaste snelheid per toepassing. Wanneer bijvoorbeeld drie torrents worden opgestart, halen zij gezamenlijk (hypotetisch) maximum 200 KB/s. Wanneer één torrent wordt uitgeschakeld, nemen de andere twee torrents onmiddellijk de 'vrijgekomen' snelheid in, maar halen nog steeds gezamenlijk maximum 200 KB/s.
  • Deze snelheid wordt op vaste momenten aangepast (bv. om 22u verhoogt de snelheid van 200kbps naar 500kbps)
  • De problemen zijn niet te wijten aan de uploadsnelheid van de uploader. Wanneer het verkeer wordt versleuteld, zodat Telenet het niet meer kan herkennen als Bittorrent-verkeer, stijgt de snelheid van dezelfde uploaders onmiddellijk naar de maximumsnelheid van het abonnement.
  • De problemen doen zich niet voor bij andere operatoren, en zijn dus enkel beperkt tot Telenet.
  • Andere services, zoals downloaden via HTTP, doen het de hele tijd nog aan de volle beloofde snelheid
  • Ondertussen heeft een lid een heel duidelijke uitleg gegeven van hoe Telenet traffic shpaing toepast. U leest het op onze forum.

Onze mening

Ten eerste vinden we het heel erg raar dat Telenet adverteert met hoge snelheden, terwijl je nog geen 5% van de beloofde snelheid haalt bij gebruik van de toepassingen die bij grotere snelheid baat hebben.

Daarnaast gaat traffic shaping lijnrecht in tegen netneutraliteit. Netneutraliteit veronderstelt dat alle netwerkverkeer gelijk behandeld zou moeten worden. Het is niet de taak van een provider om te bepalen welk verkeer prioriteit zou moeten krijgen.

De in 2009 gewijzigde Europese Richtlijn rond Universele Diensten stelt het principe van netneutraliteit voorop. Indien providers hiervan willen afwijken, moeten ze dit duidelijk communiceren aan de klanten en hen een opzegmogelijkheid bieden bij elke wijziging aan het beleid. Hoewel de uiterste termijn voor omzetting reeds verstreken is, heeft België de wijzigingen aan deze Richtlijn nog niet omgezet in Belgische wetgeving. Er is wel een recent wetsvoorstel rond netneutraliteit ingediend, maar de goedkeuring en inwerkingtreding daarvan zal niet voor meteen zijn.

Onze wensen

Eerst en vooral wensen we dat Telenet stopt met traffic shaping tout court. Indien dit niet gebeurt, zou Telenet tenminste de nodige transparantie aan de dag moeten leggen. Dit betekent dat Telenet hierover actief communiceert met haar klanten, en dat de klantendienst verdere uitleg kan verschaffen indien nodig. In het charter dat Telenet onlangs ondertekende, zei ze nog te streven naar transparantie. We hopen dan ook dat Telenet de kans grijpt om die belofte waar te maken.

We hebben Telenet gevraagd om een officiële reactie, maar tot op heden nog geen antwoord gekregen.

Update 21u05

We hebben ondertussen een antwoord gekregen. Telenet heeft het probleem doorgestuurd aan haar Network Engineers, die het zullen onderzoeken.

Update 21 juni

Telenet laat weten dat ze bezig is met testen uit te voeren rond "Traffic Management". Dit betekent dat Telenet hierbij toegeeft dat ze traffic shaping toepast. Naar eigen zeggen dienen deze tests om de totale surfervaring van alle Telenet-klanten voor de toekomst te verbeteren. De resultaten van deze tests wil Telenet in de toekomst gebruiken om de bandbreedte optimaal te verdelen. Indien na deze tests effectief een traffic management-beleid zal worden ingevoerd, zal Telenet hierover wel gedetailleerd communiceren met haar klanten, zegt Telenet nog.

Spread the word:

Reacties

celine (niet geverifiëerd)
Zon, 29/01/2012 - 11:48

Ik ben van dxadsl( download 40GB, goedkoop internet, werktte perfect) overgestapt naar telenet om gebruik te maken van een totaal pakket digitaal tv + internet, alle in totaal bespaarde ik toch een beetje, bij telenet heb ik 50 GB dus dacht ja krijg meer volume voor minder geld dus dacht goede deal te hebben.

Nu merk ik al paar maanden dat na amper 3 weken ik reeds aan mijn volledig verbuik zit dus 50 GB erdoor, terwijl mijn internet/download gebruik zeer variabel is, en met dxadsl nooit! de opmerking gehad dat ik mijn volume verbruikt had.
Ik vind dit zeer raar en vraag me af hoe dit komt.....
Heeft dit ook met dit traffic shaping te maken?
Ms eens iets om bij test aankoop aan te kaarten, die pluizen dat graag uit!

Karel Vermiers (niet geverifiëerd)
Zon, 02/10/2011 - 09:19

Het toegepaste systeem bestaat reeds lang en heet in het engels bait-and-switch. Daarbij wordt een product of dienst aangeboden met intressante kenmerken zodat potentiele klanten massaal toestromen. Nadat de verkoop heeft plaatsgevonden wordt echter een ander, minder interessant, product of dienst in de plaats gegeven. En de klant staat voor een voldongen feit. Het systeem werkt ideaal in landen waar er van overheidswege uit weinig consumentenbescherming is en de inwoners geconditioneerd zijn om niet meer voor zichzelf op te komen

Zo is het ook in Belgie. De overheidsinstanties, die verondersteld worden dit soort praktijken te onderzoeken, blijken bij steekproefgewijs gebruik, vaak terug te vallen op infantiele antwoorden: 'het is allemaal zo erg niet', 'dat mag' en een persoonlijke favoriet: de stilte (van een slecht geweten?). De enige oplossing is een dure rechtzaak.

Paul Zevertjes (niet geverifiëerd)
Vrij, 02/09/2011 - 20:49

geachte,

Ik heb een ADSL-Go abonnement van Belgacom.

ik download dezer dagen (begin september 2011) honderden bestanden van sharingsites als Filesonic (voornamelijk), fileserve, wupload, uploadstation...

Daarbij begint mij alsmaar meer volgend fenomeen op te vallen en te ergeren en wou ik dit onder uw aandacht brengen:

- overdag behaal ik behoorlijke snelheden, t.w. een  bestand van 100 MB per 10 à 12 minuten, exact de tijd en snelheid die door de filesharing-aanbieder geboden wordt aan de niet-betalende "free"-downloaders.

- S'avonds zakt die downloadsnelheid als een pudding in mekaar. Al wordt het bestand aangeboden ter download in 10 minuten, toch duurt het 1 uur voor het gedownload is.

Als ik een snelheidstest doe van mijn DSL, dan meet ik tot 12Mbps. M.a.w. met mijn ADSL verbinding of modem is niets mis.

Heeft iemand gelijkaardige ervaringen?

Ik heb verder nog niet kunnen vaststellen of dit fenomeen gebonden is aan specifieke uren. Ik zie alleen een beduidend verschil tussen "de avond" en de rest van de dag.

Caroline (niet geverifiëerd)
Zon, 04/09/2011 - 14:49

Ik ervaar hetzelfde. Waar ik doorgaans 2MB/sec krijgt met een premium account op fileserve.com krijg ik nu als ik geluk heb nog 200KB/s. Twee vrienden met Telenet krijgen dezelfde vertraagde snelheid. Een vriend met Belgacom kan het bestand wel downloaden aan 2MB/s.

amj2008
Ma, 25/07/2011 - 10:57
TomCl (niet geverifiëerd)
Ma, 25/07/2011 - 10:15

We zijn ondertussen weer wat verder sinds deze post maar bij ons is er nog steeds geen beterschap in zicht. Nog steeds enorm trage downloads bij OFFICIELE torrents (linux). Blijkbaar kennen ze dat niet bij Telenet.

DSS (niet geverifiëerd)
Vrij, 08/07/2011 - 20:05

Allez TIK vindt dit blijkbaar niet belangrijk genoeg om verder aandacht aan te besteden ...
Terwijl we toch maaar vet veel betalen voor ons kl*te internet.

Ricardo (niet geverifiëerd)
Zon, 03/07/2011 - 13:10

We zijn vet met de aanpassing van de abonnementen. ikzelf heb Fiber40 en mag nu aan 50 Mbps downloaden. Wat voor zin heeft dit, als Telenet bepaalde download protocollen vertraagd. Ik download nu aan een derde van de snelheid als alles goed gaat. En er zitten tot 20% meer fouten in de paketten dan vroeger zodat ik bepaalde paketten meermaals moet downloaden. Op die manier is mijn download limiet vlug bereikt, of is dit de bedoeling van Telenet?

Zoals alles in België, moet het veel geld kosten om weinig te krijgen. Ik vind het een schande en onrecht wat Telenet nu doet. Er is niet veel keus, en overstappen kost dan weeral geld. Wie roept Telenet op het matje want dit is discriminatie. We betalen voor een bepaalde service, dan moeten we die ook krijgen.

AndyMaris (niet geverifiëerd)
Woe, 29/06/2011 - 21:14

Ik ben fibernet 60 klant, verwacht Telenet nu echt dat ik maandelijk 64.95€ ga betalen voor een verbinding waar ik niet eens meer een simpel filmpje mee kan afhalen? Ik voel me ongelofelijk bedrogen Telenet.

Nomen Nescio (niet geverifiëerd)
Woe, 29/06/2011 - 19:35

Moet je die eikel horen:

“We vertragen bovendien het downloadverkeer dan wel, maar we gaan deze toepassingen niet volledig blokkeren. Dat zouden we overigens ook énkel kunnen doen, indien we hiervoor een wettelijk verzoek van het parket zouden krijgen", aldus Coenjaerts.

Als die van IFPI of SABAM het lezen, dan is het spel weer vertrokken...

http://www.hbvl.be/nieuws/media-en-cultuur/aid1059912/telenet-vertraagt-snelheid-van-downloadnetwerk.aspx

 

wjanssens
Woe, 29/06/2011 - 19:41

Lees ik dat goed?

...“we gaan deze toepassingen niet volledig blokkeren. Dat zouden we overigens ook énkel kunnen do..."

Dus ze gaan ze wel "een beetje" blokkeren? Hoeveel?


Anonymous (niet geverifiëerd)
Woe, 29/06/2011 - 10:41
Charlotje (niet geverifiëerd)
Din, 28/06/2011 - 16:23

Voilà, dit stond op ZDnet.

Volgens de post komt het erop neer dat Telenet onbekende protocollen vertraagt zodra er trackerverkeer wordt opgemerkt.

Investeren in infrastructuur ... ho maar.  Voetbalcontracten, dikke winsten, ... dat wel.

Alstublieft Belgacom, grijp uw kans, leg een glasvezel in onze straat. (Ik gooi de stoep desnoods zelf open.)

Telenet is geëvolueerd van een Vlaamse internetprovider (problemen met facturatie zijn er altijd geweest) naar een geldmachine die steeds minder biedt voor meer geld.

amj2008
Zat, 02/07/2011 - 19:24

je hebt je kans gehad om te protesteren toen je schoiut en schepenen van je gemeente hun kabelnet verkwanselden aan telenep...

dus it ain't no use to cry about spilled milk....

 

Broodje (niet geverifiëerd)
Ma, 27/06/2011 - 11:25

Ik vroeg me af of dit eigenlijk wel legaal is?

- op gebied van monitoring per account/huis welke software/protocol wordt gebruikt? (privacy)

- maar ook op idee van garantie & klanten: ik betaal een abbo en heb recht op de beloofde service.

als men hier mee gaat spelen lijkt me dat zeer discutabel?

paxmowa (niet geverifiëerd)
Zat, 25/06/2011 - 22:58

Zelfs al zijn het 'maar' tests, ze moesten dit eerst gemeld hebben aan de betrokken klanten. Dat gezegd zijnde, die testen duren wel erg lang hoor. Ik raak niet meer boven de 200 KB/s down en als ik lees dat mensen met fibernet ook zo gekloot worden, ben ik erg blij dat ik nog niet ben overgestapt.

Anonymous (niet geverifiëerd)
Vrij, 24/06/2011 - 21:16

Ik hoop dat trafic shaping breed in pers wordt uitgesmeerd en de klanten doorkrijgen hoe achterbaks dit soort initiatieven is. Voordurend de klanten bestoken met nieuwe en veel te dure produkten en tegelijk dit. Een schande, ik heb er geen andere woorden voor.

tim (niet geverifiëerd)
Vrij, 24/06/2011 - 09:56

Buiten het Torrentverkeer merk ik ook een andere issue met Telenet.

Als ik een drietal Youtube filmpjes in tabs open en vervolgens een andere website tracht te openen in een vierde tab (bijvoorbeeld google, facebook of andere), dan krijg ik een connection timed out op deze websites. Het gaat soms zelfs zo ver dat ik de browser in zijn geheel moet afsluiten en deze pas na enkele seconden terug kan openen.

Voorheen heb ik dit nog nooit meegemaakt!

PC specs: C2Q 9550 2,85 Ghz, 4GB ram, HD6950..., dus daar kan het niet aan liggen. Browser is Chrome, maar dit is nog een oude versie (update niet)

Is dit ook een vorm van traffic shaping?

Anonymous (niet geverifiëerd)
Zon, 26/06/2011 - 09:45

Ik heb dit ook opgemerkt. Wanneer 1 gebruiker een download doet dan schiet er als het ware geen capaciteit meer over. Ik heb dit probleem vroeger NOOIT gehad. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit opmerkt. Die bandieten bij telenet zijn weer goed bezig.

V3nn3tj3
Don, 23/06/2011 - 21:57

Er zijn een paar dingen waar ik me aan erger. Waarom moet telenet het eerst doorsturen naar hun netwerkbeheerders om daarna te zeggen dat ze bezig zijn met een of andere test? Ik denk persoonlijk dat het beter is om eerst te communiceren met de klanten en daarna de tests te doen. In plaats van de tests te doen, zonder dat iemand er iets van af weet (inc. zijzelf), en daarna pas toe te geven dat ze iets willen uitproberen. Waar halen zij het recht om bepaalde traffic te gaan beperken? Iedere traffic is toch even "belangrijk", eender welk protocol die gebruikt word? Waarom gaan ze niet HTTP traffic beperken, als je weet hoeveel er over newsgroups word gedownload tegenwoordig.

Bij iedere 2 stappen die telenet zet, is er één van de twee zo idioot dat ze 3 stappen achteruit gaan...

Anonymous (niet geverifiëerd)
Don, 23/06/2011 - 16:33

Waar halen zij het recht om politieman te spelen? Inderdaad, er wordt geadverteerd met hoge snelheden en ze houden zich niet aan. Als er klacht wordt ingediend zullen ze de voorwaarden aanpassen, te nemen of te laten. Is dit geen vorm van discriminatie en schending van de privacy? Maar ja, dat telt niet voor bedrijven met veel geld ...

Anonymous (niet geverifiëerd)
Don, 23/06/2011 - 14:13

sinds vanochtend is mijn fibrenet 60 gecapped op grofweg 35Mbit :((((

 

Als dit nog lang duurt dan gaat telenet een pak dure klanten zien vertrekken, want de enige reden waarom mensen de dure fibrenet abbo's hebben genomen is net om snel te kunnen downloaden.

hierbij wil ik iedereen oproepen om massaal klachten in te dienen bij telenet

Anonymous (niet geverifiëerd)
Zat, 25/06/2011 - 17:03

p2p is tijdelijk vertraagt door de testen die ze doen that's all

 

wjanssens
Woe, 29/06/2011 - 19:36

En waarom doen ze testen op het vertragen van p2p??? Maak u geen illusies.

Anonymous (niet geverifiëerd)
Woe, 22/06/2011 - 12:30

Mijn torrents worden s'avonds op 100KB/sec gecapt. Ik woon in het centrum van een Gent. Dit is echt schandalig traag.. dat ze de kabelmarkt maar snel opengooien.

Anonymous (niet geverifiëerd)
Din, 21/06/2011 - 23:09

... kan enkel dit artikel bevestigen en de proef op de som genomen.
Zonet klokslag 24h 's nachts en de teller schiet omhoog van 240 Kb/sec naar ... 4,4 Mb/sec !!!!

Wat voor zin heeft supersnel internet eigenlijk nog, als pas vanaf 24h 's nachts, het volledige potentieel van ons peperduur abbonnement (Fibernet 60, nog steeds de duurste in z'n categorie in Europa...), kan worden gebruikt in tegenstelling tot die kleine fractie bandbreedte overdag...?

Kortom: we worden bedrogen met dure abonnementen en tijdelijk "afgeknepen" lijnen... moeten wij daarvoor 70€ per maand betalen?!?!

Anonymous (niet geverifiëerd)
Din, 21/06/2011 - 17:46
Anonymous (niet geverifiëerd)
Din, 21/06/2011 - 10:56

Als ik mijn World of Warcraft update, gebeurt dit ook via torrent want gaat lekker supersnel.. Als ze werkelijk torrents willen afknijpen, dat er eens rekening wordt gehouden dat er ook legale content via dit systeem loopt. Als dat wordt afgeknepen, dan heeft mijn 'supersnelle' fibernet abbo geen reden meer tot bestaan...

amedeeus007 (niet geverifiëerd)
Din, 21/06/2011 - 07:52

Toen ik nog bij telenet zat, had ik een snelheid van 30MBIT, mijn usenet ging toen tussen 18u en 24u nooit rapper als 1,2mb/sec, eens 24uur voorbij kon ik snelheden halen van 3mb/sec. Toen ik hier achter vroeg, zijde ze dat usenet word gebruikt voor illegaal downloaden en dat ze daarom geen rekening hielde met mijn request.

Wat een bullshit... Is percies of iemand naar een porche garage gaat en zegt mijn auto kan niet sneller als 120km/u en dat die mens zegt, wij gaan u niet helpen want dat dient toch alleen maar om te snel te rijden.

Belgacom heeft 1 nadeel u snelheid hangt serieus af van de locatie waar u bent, maar eens ze een snelheid voor u vastleggen, dan haal je die snelheid 99,9%. Bij telenet krijg je hogere snelheden maar tijdens de piekuren (wanneer je thuis dus surft) kan je toch niet aan die snelheden, overdrukke nodes etc...

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

Tik vzw is de grootste nationale vereniging voor Telecom- en InternetKlanten

Zoeken

Advertentie

ISP Monitor   ISOC

Recente reacties