Nieuws

Veel gestelde vragen over Telenet Fibernet

Zon, 23/01/2011 - 12:07

Ons TIK Forum zag de voorbije anderhalve week roodgloeiend van de vele vragen die Telenet-klanten zich stelden bij de lancering van de nieuwe Fibernet-abonnementen. We proberen de belangrijkste te beantwoorden.

Wat is het bijkomend voordeel van Fibernet?
Voor de meeste klanten ligt de Download-snelheid een pak hoger dan bij hun bestaande abonnement. Je kan dus sneller downloaden. Een ander voordeel is dat voor sommige abonnementen de prijs binnen een Shake gevoelig kan dalen. Opgelet: niet bij alle abonnementen. Vergelijk dus zeker voor je er aan begint!

Is overstappen gratis?
Overstappen op Fibernet zou gratis moeten zijn in bijna alle gevallen. Vooral nu Telenet sinds kort ook de Comfortinstallatie gratis heeft gemaakt. Let wel op: als je online bestelt zie je soms toch nog kosten opduiken. Vergeet niet duidelijk aan te geven dat dit niet mag.

Is er een minimumduur voor het nieuwe abonnement?
Neen, je "zit niet vast voor een jaar" zoals sommigen het verwoorden. 

Ik heb abonnement X ... word ik automatisch overgezet?
Enkel mensen die Fibernet50 hebben op dit moment zullen automatisch overgezet worden op Fibernet60. Alle andere abonnees (Turbo/Express ...) blijven tot nader order op hun eigen abonnement tenzij ze dit zelf wijzigen.

Moet ik verplicht overstappen op Fibernet?
Nee, je kan voorlopig je oude abonnement behouden aan je bestaande voorwaarden. Telenet garandeert echter niet voor hoe lang dit nog kan, maar de geschiedenis leert ons dat dit makkelijk nog jaren kan duren vooraleer je verplicht zal overstappen.

Hoe moet ik overstappen naar Fibernet?
Ga naar "Mijn Telenet" en wijzig je abonnement. Opgelet: je moet inloggen met je klantenlogin, en niet met je emailadres. Je kan ook naar Telenet bellen, of naar een Telenet-center gaan.

Ik moet een nieuwe modem krijgen?
Ja, voor Fibernet moet je een nieuwe EuroDOCSIS3.0 modem hebben, anders kan je de nieuwe snelheden niet halen. Enkel mensen die recent nog een andere modem hebben gekregen (voor welke reden dan ook) hebben misschien al zo'n type. Alle anderen krijgen gratis een nieuwe modem van Telenet. Deze modem is eigenlijk een "home gateway" en heeft standaard een router en draadloos netwerk (WiFi 802.11n) ingebouwd.

Ik heb zelf nog een router en draadloos netwerk. Moet ik die nu weggooien?
In de meeste gevallen is dat inderdaad niet meer noodzakelijk en kan je ze uitschakelen en weggooien of doorverkopen. Enkel als je toch zelf nog wat meer zaken in de hand wil hebben of een sterker draadloos signaal wil, kan het nog zinnig zijn om je eigen hardware te behouden. Je zal dan wel wat zaken moeten herconfigureren.

Ik wil geen modem met ingebouwde router/draadloos. Kan dit?
Hier is veel discussie over. Telenet geeft bijna uitsluitend nog home gateways aan niet zakelijke klanten. Als je hard zeurt kan je nog een model krijgen zonder (de Motorola SURFboad SBV6120E), maar het lijkt enorm lastig te zijn om hier een consistente lijn in te zien. Bij sommige mensen lukt het probleemloos, bij anderen lukt het gewoon niet.

Wat zijn de voordelen van zo'n gecombineerde modem/router/draadloos ding?Je gaat minder energie verbruiken, want 1 of meerdere stroomverbruikende toestellen minder.De instelmogelijkheden zijn heel simpel - je hoeft geen grote techneut te zijn om aan de slag te kunnen. Voor de meeste mensen ideaal dus. Als hij stuk gaat komt Telenet hem voor je vervangen zonder extra kosten.

Wat zijn de nadelen van zo'n gecombineerde modem/router/draadloos ding?
De instelmogelijkheden zijn zeer beperkt. Als je speciale software moet draaien op je thuis-PC kan je in de problemen komen. Voor de doorsnee gebruiker echter geen probleem.
Je kan hem enkel beheren via Mijn Telenet.
Je hebt geen controle over het netwerk in je huis. Telenet kan zelf instellen veranderen/toevoegen zonder dat je dit zelf weet. Dynamic DNS wordt niet ondersteund.

Wordt mijn volume gereset bij overstap?

Ja. Voor de grootverbruikers ongetwijfeld prima nieuws :-)

Is FiberNET overal te verkrijgen?
Opnieuw iets waar veel verwarring over bestaat. Normaal gezien zou het overal verkrijgbaar moeten zijn, maar er zijn geruchten dat dit niet het geval is in sommige regio's. In geval van twijfel neem je best even telefonisch contact op met Telenet.

Ik wil geen digitale TV van Telenet. Ik wel een Shake met enkel Internet en Telefonie.
Deze Shake is door Telenet afgeschaft. Als je dit wil moet je 2 losse abonnementen nemen of een Shake met toch Digitale TV in, en je moet zelf maar even kijken welk van beide opties het goedkoopste uitkomt in jouw specifieke geval. Tik heeft dit al aangekaart, maar Telenet lijkt dit soort packs absoluut geen prioriteit meer te vinden. 

Bovenstaande vragen en antwoorden zijn om je alvast op weg te helpen. Heb je nog bijkomende vragen, stel ze dan op onze site via de knop "Stel een vraag" of ga gewoon langs op ons Tik Forum, waar een hele hoop ervaring samenzit, en je vaak snel een antwoord kan krijgen van iemand die misschien een gelijkaardige situatie had.

Spread the word:

Tik vzw is de grootste nationale vereniging voor Telecom- en InternetKlanten

Zoeken

Advertentie

ISP Monitor   ISOC

Recente reacties